Monthly Archives: April 2019

2019 április 26, május 1.

A múltheti túra jelentésünkben beszámoltunk arról, hogy legközelebb április 26-án, pénteken szervezünk túrát, a húsvéti túrát, amely keretén, ha az időjárás is kedvez a Székely tisztásra és a Három fenyőhöz   kirándulunk.  A húsvéti locsolást is fojtathassuk. 
A május elsejére a túrát pénteken határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatban, az Ördög-szikla térségében.
Most is borús időben volt részünk. Szemerkélő esőben értünk ki az Ördög-szikla alá.
Turistáink az esős idő ellenére senki se hiányzott a flekkenezésről. Az Ördög-szikla alatti tisztás egy nagyon szép hely. Itt útelágazás van, de szintén itt ömlik az Ördög-patak és a Pojána felől csörgedező kis csermely patak a Köszörű-patakban. A brassóiak kedvelt kiránduló helye, mivel itt tetővel ellátott padok és kibetonozott tűzhely várja a turistákat. Figyelemre méltó a beömlő Köszörű-patak lépcsőszerű zuhatagjai, és az Ördög-patak egymást érő  sorozatos kis vízesései. Akár Szökő-pataknak is lehetne nevezni a keskeny szorosan, meredek hegyoldalon lefolyó patakot. Az eső miatt a fényképezés elmaradt.

2019 április 17- 26

Elöljáróban báró  Orbán Balázsra emlékezünk. Elhunyt 129 éve Budapesten.  Szejkefürdőn hantolták el, 1890 április 19-én.  Nyugodjon békében.       Néprajzi gyűjtő, fotográfus, stb.     Fő műve a “Székelyföld leírása”. 
  – Orbán Balázs nemcsak a  Székelyföldet írta le, a Barcaság vidékét is leírta.                              –  Orbán Balázs : A Barczaság mint a Székelyföld kiegészítő része.”
A Barcaságot részletesen írta le, erre bizonyíték az, hogy nyolc füzet leírásában mutatta be a Barcaságot. Az eltelt időben és még napjainkban is látott napvilágot a Barcaság leírása, de  főleg  a csángóföldet és a csángókat részletezi,  olyan részletes leírás nem született, mint amilyent  Orbán Balázs írt.
 
 
Mivel Húsvét közeledik, túrát leghamarabb az ünnep után pénteken szervezünk, 26-án. 
A túra irányát szerdán, 17-én döntjük el. Ezen a napon  a húsvéti flekkent süssük meg.      További részletek és bejelentkezés az  ismert telefonszámon. 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatban. A brassói a Noa-tó partján. 
 Noa-tó  Brassóiaknak egy kedvelt kiránduló helye. Szombaton és vasárnap sokan keresik fel. Itt piknikező hely van kiépítve, tűzhelyjel és tetővel ellátott padok várják az érdeklődőket.
Szemerkélő esőben értünk ki a tóhoz, de ez nem nagyon zavarta a turistáinkat. Hiszen a tó  látványa, az úszkáló vadkacsák szép látványa  minden igényt kielégített. A meghívott turistáink közül, csak egy páran nem mertek az esős idő miatt eljönni. A flekken sütés jól  sikerült, felköszöntöttük Piszár Károlyt, majd a koreai vendéglőben koreai kávéval zártuk az esős, de szép napot.
A  tó környékén, a mocsaras erdőben sok virágot fényképeztünk amit a fotó galériában láthatunk.
Fotó galéria: 

2019 április 13 – 15

A túra javaslatokba változások jöttek közbe, mivel rossz idő előrejelzések beteljesedtek. 
Közkívánatra, szombaton a Lempes virágoskertjében kirándultunk.
A Székely-tisztás túrát egyelőre elhalasszuk.
13-án, szombaton, tavaszi flekken sütést javasolnak, amely keretén a BTE törvényes alelnökünket Piszár Károlyt köszöntjük fel születésnapja alkalmából.   A flekken sütést, valószínű hétfőn folytatni fogjuk, mivel további megemlékezésekre kerül sor.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltheti lempesi virág  túrával kapcsolatban.
Tagjaink kezdeményezték, hogy kiránduljunk a Lempesre, mivel most láthassuk a kökörcsint, a hérics mellett a törpe mandula gyönyörű rózsaszínű virágzását is. Az időjárás eléggé elfogadható volt, egy kissé – ködös és szeles, de a Nap megfelelően sütött, ami kedvezett a virágok fényképezéséhez. Mindenkinél volt fényképezőgép, de nemcsak mi fényképeztünk, voltak más fényképezők is. Humoros látvány volt, amint a fényképezők lekuporogtak, lehasaltak, hogy minél jobban sikerüljön a virágok megörökítése.
A fotó galériában láthassuk a már hervadni induló kökörcsint, a viruló héricset és a törpe mandulát.
Fotó galéria:

2019 április 10

Az április 3-ára tervezett Székely-tisztás túrát a közbejött esemény és a bizonytalan időjárás miatt, egy héttel elhalasszuk, igaz, hogy a jövőhét folyamára rossz időt jósolnak a meteorológusok. 
A túra irányát és a indulási napot, pénteken határozzuk el az időjárás függvényében. A túravezetőt is akkor válasszuk meg.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
Várjuk a jelentkező tagjainkat.