Monthly Archives: April 2020

2020 április 22, május 3 – Anyák napja.

Április 22-én a FÖLD NAPJÁRÓL emlékeztünk meg. Ezzel a témával kapcsolatban sok fényképet készítettünk. Bármilyen fényképet készítsünk a természetben, a FÖLD mindig ott van.   A FÖLD, az élet bölcsője, bármilyen életről legyen szó, az a földből származik és oda is tér vissza. 
 
 
 
Gyulai Ibolya, volt turistatársunk. 
Áprilisban, a napokban hunyt el. Egy idős turista társnőnk értesített, aki a szomszédságában lakik. A telefon hívására nem válaszolt, később a fiától tudta meg, hogy váratlanul elhunyt. Nagyon sajnáljuk, mivel jó indulatú és egy jó barátot ismertünk meg benne és veszítettünk el. A volt több mint száz tagú egyesületünkben sokan vehettek volna tőle példát. Egy nagyon aktív személy volt. Népművészeti babákkal foglalkozott, ruhákat vart a babáknak, de szép csángó öltözeteket  is vart. A közölt képen, Ibolyát  saját kezűleg vart, szép csángó ruhában láthassuk. A sok varrásokon  kívül népművészeti alkotásokkal is foglalkozott. Állandóan dolgozott valamin. A lakása tele volt babákkal és különböző népművészeti alkotásokkal. Verseket is írt.
Egy pár évvel ezelőtt, a Baiulescu házban baba kiállítást szervezett. A fotó galériában közölt képeket a babákról, ott készítettük. Nagy sikere volt, a kiállítást sokan megnézték nagy elismeréssel.            

Kedves Ibolya nagyon sajnálunk, nyugodj békében, őszinte részvételünk a gyászoló családnak. 
Fotó galéria: 

2020 április 19 ortodox húsvét

A Brassói Turista Egyesületnek 18 beiratkozott román nemzetiségű tagja volt.  Tisztelet megadó, jó indulatúak voltak. Ha találkoztunk néha napján valamelyikükkel, mosolyogva köszöntek és szívesen elbeszélgettek. A továbbiakban rájuk emlékezünk és Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk! Hristos a inviat! Sarbator fericite!
Áprilisban vagyunk. Az elhunytak hónapjában. Azokra emlékezünk, akik ebben a hónapban mentek el örökre.
– Bedő Ernő.  1999 április 24-én, tragikus körülmények között, mint hős hunyt el a Nagykőhavason. A brassói EKE Tömösről  kirándulást szervezett a Taminára, borús időben. Felérve a Tamináig, egy pár  turista tovább folytatta a hegymászást a Nagykőhavara, Ernő is velük tartott. A csúcs közelében következett be a tragédia, Ernő holtan esett össze és visszaadta lelkét a teremtőjének. A  család egy emlék keresztet avatott fel a tragédia helyén, sajnos a vandál turisták már rég eltávolították.
– Széchenyi István. 1860 április 8. Döblingben, 
– Körösi Csoma Sándor. 1842 április 11. Dardzsilingben, 
– Orbán Balázs. 1890 április 19. Budapesten hunyt el. Szejkefürdőn van elhantolva.  
Most, áprilisban,  világszerte tömegesen pusztul el, fiatal – öreg a soha nemlétezett járvány miatt. A járvány főleg a legyengült szervezetet pusztítja el, a tüdőt támadja. Tehát nem nehéz kitalálni, hogy azok esnek áldozatul, legyen az fiatal, vagy öreg, akik sokat dohányoznak és isznak, és nem tartózkodnak friss levegőn, a tüdejük meleg ágya lesz a vírusnak. Azok a személyek, akik nem dohányoznak – isznak, hetenként a természetben kirándulnak, iszák az életet adó kristálytiszta forrás-vizet a tüdejük megerősödik és könnyedén, űzi el a vírust.
BTE azt javasolja úgy fiatalnak, mint idősebbeknek, hogy egy héten legalább  egyszer, úgy télen mint nyáron menjenek ki a természet életet adó friss levegőjére, a cigit hagyják el örökre.
Most kaptuk a szomorú hírt, hogy elhunyt két volt turistatársunk:
Magyari Ferenc 82, és Gyulai Ibolya 71 éves korában. Mindketten agyvérzésben. Nyugodjanak békében.  
A közölt képünkön egy kristálytiszta, életet adó forrást láthatunk.

2020 április 12, Húsvét

Áldott, békés Húsvéti Ünnepeket kíván a Brassói Turista Egyesület közössége, tagjainak és mindazoknak akik felkeresik honlapunkat. 
Túra, csak halkan mondjuk, felkiáltás jel nélkül,  MARADJ-OTTHON, MENTS ÉLETET.
Április van, a tavaly szép virág túrákat szerveztünk a Lempesre és a Cenk-hegyre. Ezekre a túrákra emlékezünk húsvétkor és a fotó gyűjteményünkből egy pár fénykép keretén emlékezünk vissza.
Fotó galéria:
BTE részéről április nevezetes hónap, mivel 9-én töltötte Piszár Károly alelnökünk a 79. évét, leánya, Hajni, 7-én születésnapját ünnepelte. Karcsival 20 éve járjuk a természetet. Tisztelet megadó, barátságos, jó indulatú embernek ismertük meg. Soha nem kritizált, senkit nem sértet meg, az egyesületet mellett a nehéz-válságos időkben is kitartóan kiált.
 Isten éltessen Károly és Hajni, hogy még sok kiránduláson tudjunk részt-venni együtt.

2020 áorilis, Virágvasárnap

VIRÁGVASÁRNAP, SZÉP NAPOS IDŐ 
Eljött a tavasz és elhozta nekünk a virágvasárnapot.  A keresztény világ Jézus
 bemenetelét ünneplik Jeruzsálembe. Ezen a napon a Marosvásárhely-i Rádión és a Duna televízió vallásos műsorát hallgattuk.  Egy hét múlva a húsvétot ünnepeljük a kertben, virágozni készülő orgonafák alatt. Mivel van vagy száz videó-kazettánk azzal is szórakoztunk, hogy 2009-be felvett régi slágereket és gála-koncereket hallgattunk. Mivel kirándulni nem mehettünk a szép napsütéses időt a kertben töltöttük

2020 április

Esik – havaz így lesz tavasz, mondja a közmondás. A hóvirág már régen elvirágzott.

Általában tavasz szokott lenni a télben, most viszont megfordult az időjárás és a március hónap végére, és áprilisban folytatva, a tavaszi virágok nagy meglepetésére  vissza tért a tél. A járvány, és a kijárási tilalom miatt, nem mentünk a Lempesre, sem a Salamonkőre. Lementünk a kertbe és a behavazott, rügyező orgonafát és a hó lepte virágokat fényképeztük. A magyar Salamon királyra emlékeztünk. 1053-ban született, 967 éve. A legenda azt tartja, hogy az üldözői elöl, egyik- szikláról a másikra ugratott lovával. Ez a jelenet van megörökítve a sziklák bejáratánál egy omladozó – romantikus vendéglő falán. Sokáig, nem lesz látható, mert az épület az összeomlás szélén áll. A közölt képünkön is látható. Salamonkő sziklái között járva egy érdekes sziklát figyelhetünk meg, amely Salamon királyra és a mellette levő lovára elékeztet. Dr. Szotyory Ildikó egy koronával egészítette ki  Salamon királyt. Senki-se állított emléket Salamon királynak, a természet gondoskodott róla.
Fotó galéria: