Monthly Archives: July 2022

2022 július – augusztus

A tartós nagy meleg miatt, túrát legközelebb csak augusztusban szervezünk.   
A túrák időpontját, mindig a hétvégén határozzuk el a javaslatok és az időjárás függvényébe.  
Részletek – javaslatok az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban: Azuga – Báj-hegység. A Cazacu csúcs alatt. 
A nagy meleg ellenére elhatároztuk, hogy a Báj-hegység szépségeit keressük meg. Mivel a meleg miatt nem volt kedvünk hegyet mászni, a gondolával mentünk fel Azugából a Cazacu csúcs alatti hegyvidékre. Szép kilátás nyílik minden irányban. Főleg a Búcsecs-hegység a fő látványosság. A Báj-hegység  nagy kiterjedésű. A Prahova völgye mentén, sok km. keresztül Posadanal ér véget. Legmagasabb csúcsa a Rósz-völgy közelében a Baiul Mare 1895 m. Minden részét bejártuk a hegységnek, főleg  Bușten felől.
De térjünk vissza a Búcsecs-hegységhez. A gondolától egy pár lépésre az egész hegység vonulata tündököl. A hegység három fő csúcsával vagyunk szemben: Caraiman – Coștila – Moraru csúcsok.  A hegységnek állítólag van egy titkos barlangja a Coștila csúcs sziklás hegy mélyében.
Igy emlékeznek meg róla:
A Búcsecs-Hegység rejtéje. Egy ős, fejlett civilizáció nyomai. 
Érdekes közlemények jelentek meg róla az interneten, magyarul.
Egy másik érdekesség: 
Jól belehetett látni a Szarvas-völgyét, ami az Omu-csúcsra vezet. A csúcson lévő  turista ház is látszik a homályban. A Moraru szikla csúcsai  alatt, a völgyben, jobb oldalt, elég magason egy érdekes, látványos, valószínű barlang bejárata látszik.
Fotó galéria:

2022 július 8 – 10

 

 
A következő túra időpontját a hétvégén határozzuk el az időjárás függvényében. Erre azért van szükség, mert minden felölről zivataros esőzéseket jelentenek.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltkori túrával kapcsolatban : Felsőporumbák, Tündérek-völgye. 
A Brassótól 105 km. re levő Alsóborumbákról indultunk a kék háromszög jelzésen a Fogarasi-havasok, pontosabban az 1546 m. – levő  Negoiu turistaszálló felé. A 16 km. megtétele után, ami autóval is járható, az erdőn keresztül még két órát kell kapaszkodni a szállóig. Az út nem nehéz, télen is járható.
De mi csak 8 km. mentünk a Tündérek-völgyében, a tündérek kastélyáig. Egy érdekes, gyönyörű, különleges  építmény, nagyon rá illik a tündérek elnevezés. Azt mondják róla, hogy Hófehérke is megirigyelné. 
A különleges kastély udvarán, a Râul Mare patak mellett, az árnyékos, erdős részekben több teraszt létesítettek a látógató vendégek részére, ahol többféle enni és innivalót szolgáltak fel.
A jó időnek és a nem túl nagy melegnek nagyon sok látogatója volt a kastélynak.
Miután mindent megnéztünk, a következő megálló Fogaras volt.
 A város ékessége az ortodox hatalmas  arany-kupolás templom. Miután megcsodáltuk ezt a hatalmas templomot,  Fogaras várát jártuk körbe. A templomot a vár minden szögletétől lehetett látni. Természetesen a vár hidján átmenve léptünk be a várban. Volt mit látni.   
Fotó galéria, I. a Tündérek kastélya:
 
 
Fotó galéria, II.  Az Arany-templom és Fogaras vára: 

2022 június 24

 

A június 24-én, vasárnap  Szejkefürdőre látogattunk el. Fő  célunk a Mini Erdély Park meglátogatása volt. Továbbá a park közelében, a székelykapuk alatt sétálva  Orbán Balázs sírjához jutottunk el. A sírnál fejet hajtottunk és Orbán Balázsra emlékeztünk. 
Hazafelé a 958 méteren magas  Gordon-tetőn, Jézus Szíve Kilátónál a 22 méter magas Jézus szobrot csodáltuk meg.  
A Mini Erdély Park:
Egy gyönyörű, művészi  alkotás  Szejkefürdőn egy sziklás hegyoldalon. Erdély várai, kastélyi, történelmi épületeiről készült  makettek vannak kiállítva. Kb. 40 makett van kiállítva. A makettek számát tovább növelik, amig elérik a 60 makettet.    
Részletes leírást az interneten találunk.
Fotó galéria I.  Orbán Balázs sír emléke.
 
Fotó galéria II.  Mini Erdélyi Park :