Monthly Archives: April 2021

2021 május 1 

Május hónap első vasárnapján, sok szeretettel, Anyák napján  az ANYÁKAT köszöntjük! 

Ahogy már említettük május elsején a magyar, román húsvétot és Május elsejét fogjuk ünnepelni. Valahol a Vámoshid környékén az Olt partján.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban: Cenk-hegy.
A márciusi nagy havazás után a Cenk-hegyre akartunk kirándulni a Rakodó völgyéből. Viszont megtudtuk, hogy a Cenkre vezető útra a nagy havazás következtében sok fa dőlt ki, amit  máig se takarítottak el. Az elmúlt  évek folyamán, sokszor megjártuk az összes Cenkre vezető utakat. Ezért most úgy gondoltuk, hogy a felvonóval megyünk fel, mivel legalább 20 éve nem vettük igényben.
Cenk-tetőn kellemes, de egy kissé hűvös idő volt. Sok a kiránduló, többségük a felvonó felől jöttek. A Rakodó felől is jöttek. Elmondták, hogy az útra dőlt fák miatt nehéz volt a haladás.
A csúcson, ahol az Árpád-szobor állt, egy kissé megpihentünk és vissza emlékeztünk a múltra. Gordon Veronikának köszönhetően a szobor fejrésze kiszabadult a múzeum pincéjéből és újra látható az evangélikus egyház jóvoltából.
A város felé szép kilátás, de sok szép tavaszi virágokban gyönyörködhetünk.
De említésre érdemes az is, hogy szép kilátás nyílik a környező hegyekre: Fogarasi havasok, Királykő, Bucsecs, Keresztényhavas, Nagykőhavas, távolabb a Csukás hegységekre.
Bethlen-barlangot is megkerestük. A barlang rácsal van lezárva, egy kőkereszt volt látható a barlangban, ami már nincs meg. 2014-ben még megvolt. A fotó galériában bemutassuk.
Fotó galéria: 

2021 április 24 – György napja

 

Április 22 én a Föld napjáról emlékezünk meg. 
Folyóhó április 24-én a Györgyöket köszöntjük.
Még nem döntöttük el, hogy a következő túrát szombaton, György napján, vagy a következő nap, vasárnap tartjuk meg. Pénteken határozunk a túra irányáról.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrával kapcsolatban: Lempes-hegy. 
Lempes-hegyet több irányból lehet megközelíteni: Barcaszentpéterről, Szászhermányról és Botfaluról. A legtöbben az első két faluból közelítik meg, sokan gyalog mennek ki. A járvány miatt a busz járatokat ezekben a falvakban, minden két órára csökkentették le. Kb.három járat van: 8 – 10 – és 12 órakor. A visszajövés bizonytalan. Gyalog, vagy taxival.
Lempes-hegyen arra számítottunk, hogy a nagy havazás és a kitartó esőzések miatt nagy sárban kell majd taposni, sárnak nyoma sem volt.  Reggel egy kicsit hűvös-felhős idő, délután kellemes meleg.
Mivel virág túráról volt szó, majdnem mindenkinek volt mivel fényképezen. Sok turistával találkoztunk, sokan fényképezték a virágokat.
Pompáztak a márciusi és az áprilisi virágok. A hérics és a kökörcsin főleg a domb oldalakon, az erdős részekben virág szőnyegeket alkottak a különböző tavaszi virágok.
Megjegyezzük, hogy ezelőtt 20-25 éve a domb oldalakon a sárga hérics tömegesen virágozott, most alig lehetett látni egy pár szálat. Még az is emlékeztet, hogy akkor a legeltetés nem volt tilos és volt virág, most a legeltetés tilos, nincs virág ?
Egész őszig minden hónapban más és más virágok gyönyörködtetik magukat. Ősszel különböző gombák. Ezért minden hónapban érdemes egyszer a Lempes-hegyet megkeresni.
Szentpéter szász evangélikus templom tornyát szépen felújították, a galériában láthassuk.
Fotó galéria:

2021 április 17

Őszinte tisztelettel, szeretettel a csernátfalusi  Haszmann Pál Múzeum helytörténész Haszmann Pál – Péter halála emléke előtt, kegyelettel hajtanak fejet, Brassóból Szotyory György, Szotyory Lehel és Szotyory Kálmán-György és családjaik. 
Emléke legyen áldott, pihenése csendes !   
1944 április 16.  77 éve bombázták le Brassót, aljas módon az amerikaiak, a románok szent húsvét napján.  A bombázással kapcsolatos  részletes leírást a Brassói Turista Egyesület honlapján találunk: Brassó  – hajdanában és ma cím alatt. 
Brassó bombázásáról megemlékezett Dr. Bencze Mihály tanár is. Részletes leírást a Brassói Lapokban közölt.  A BTE honlapján közétett közleményből átvette a Türkös Ferenc, ma Paltinis utcában lévő evangélikus iskola elleni bomba támadást, továbbá az utca lakóinak menekülését Zajzonba. A majdnem szóról-szóra átvet közlemény közlésére nem kért jóváhagyást ?  Az interneten megjelent közlemények szerzői védettség alatt vannak.
 
Az április 10 – ére szervezett húsvéti flekken sütést a közbejött esemény miatt,  elhalasztottuk május elsejére, vagy román húsvétra. 
Szombaton a Lempesre kirándulunk, nem Barcaszentpéterről, hanem Szászhermányról. 
További részletek és bejelentkezés az  ismert telefonszámon. 
 
A múltheti túrával kapcsolatban. Cenk alatti sétány – Salamonkő sziklái. 
Az elhalasztott túra helyett a Cenkre akartunk kimászni, viszont a múlthét végén esett nagy hó következtében a Cenkre vezető utakat kidőlt fák tették járhatatlanná. Ezért úgy döntöttünk, hogy a felvonóval megyünk fel. Ott tudtuk meg, hogy csak két hetenként üzemel a felvonó. A cenkalatti sétányon  tovább mentünk, közben a gyönyörűen kibontakozó várost nézegettük és  Salamonkőig mentünk. Az erdőben mindenfelé sok kidőlt fákat látunk. Kellemes szép meleg időben volt részünk. A Salamonkő szikláiról elolvadt a hó, csak az árnyékos oldalakon láttunk havat.  Barátaink, rokonaink, ismerőseink betegetek meg a járványban. Mivel még mindig tomból a járvány, ezért csak kis létszámmal kirándulunk a környéken.            
Fotó galéria: